понеділок, 20 березня 2023 р.

Сходинки бувають різними

 

Доброго ранку, діти!

Згадайте, чи доводилось вам сьогодні подолати будь-які сходинки? Де це було?


Вправа «Виклади сходинки»

За допомогою лічильних паличок викладіть сходинки. За бажанням можна замінити лічильні палички на мотузки, олівці, тощо.




-          Розкажи, куди ведуть твої сходинки?

-          Чи зручно ними підійматись?

-          Якими сходинками підійматись зручніше: пологими чи крутими?

-          Уяви, що ти підіймаєшся сходами, покажи, як високо ти підіймаєш коліна для цього.

Уяви ситуацію: ти зустрів інопланетянина, він взагалі не розуміє твоєї мови і жодного разу в житті не бачив сходинок. Поясни йому за допомогою жестів що таке сходинки і для чого вони потрібні?

 


Сходинки потрібні не лише щоб підійматись, але й для того, щоб спуститись.Тому давай уявимо, що ми спускаємось під землю та подивимось, як тече життя під землею.


Сліпаки невеликі тварини,  хвіст дуже короткий, очі нерозвинені. Спосіб життя сліпака підземний: він риє розгалужені системи підземних галерей, які слугують його середовищем існування. Живиться цибулинами і корінням рослин. Поширені сліпаки переважно в лісостепу і степу


Землерийки Це дрібні звірки, зовні схожі на мишей, але з мордочкою, витягнутою у вигляді хоботка. Довжина тіла 3-4 см. Голова у землерийок досить велика, з видовженим лицевим відділом. Ніс перетворений у рухомий хоботок. Очі дуже маленькі. Хутро коротке, густе, оксамитове. Хвіст від дуже короткого до дуже довгого, інколи за довжиною перевищує, навіть, тулуб.


Їжаки – мешканці лісів, степів, окульту- рених ландшафтів. Поселяються під коріннями дерев, у густих чагарниках, під камінням, риючи нори. Живляться в основному тваринною їжею і, навіть, стійкі до зміїної отрути. 



Роль ховрахів у грунтоутворенні може досягати значних масштабів. У степах вони риють глибокі нори і викидають на поверхню нижні шари грунту. Це має дещо позитивне значення, так як верхній шар збагачується різними розчиненими солями. Але система підземних ходів з часом створює осідання грунту, утворюючи значні впадини. Ховрахи

  • -          Чи знаєш ти тварин, які живуть під землею?
  • -          Чи потрібен їм гарний зір?
  • -          Які здібності їм допомагають вижити, що їм потрібно вміти робити?

 

«Спритні пальчики» (швидка лічба та реакція на словесну команду)

Ведучий з інтервалом у кілька (3–5) секунд у довільному порядку називає різні числа від 1 до 10. Завдання дітей — швидко показувати таку кількість пальців, яка відповідає названому числу. Хто зволікає або помиляється, вибуває з гри.

Ускладнений варіант гри: називаючи числа, ведучий показує сам будь-яку кількість пальців, намагаючись збити гравців із пантелику.

«Виконуй і лічи» (навички рахунку, слухова увага)

Озвучуйте для дитини певне завдання, пов'язане із математикою: 

Наприклад:

— П’ять разів присісти, шість разів підморгнути правим оком і тричі погладити себе по голівці.

— Вісім разів плеснути в долоні, потім промовити будь-яких п’ять слів і двічі обернутися навколо себе.

— Чотири рази підстрибнути на одній нозі, потім двічі — на другій і двічі нахилитися вперед і т. ін.


«Покажи й не помились» (просторова орієнтація)

Станьте навпроти дитини і при цьому досить швидко називайте різні частини тіла. Завдання малят — одразу показувати на собі те, що було назване.

Словесний матеріал для гри: права рука, ліве око, ліва нога, праве коліно, ліва щока, ліва брова, правий лікоть, ліве вухо, праве вухо тощо

Немає коментарів:

Дописати коментар

Полетімо на ракеті

  - Доброго ранку, діти! Сьогодні незвичайний день, а справжній День космонавтики! Тож скоріше перетворюємося на космонавтів та шукаємо наш ...