понеділок, 8 травня 2023 р.

Тварини рідного краю

 - Доброго ранку, діти! На всій великій та чудовій території нашої держави мешкає дуже багато різних тварин, птахів, комах. Широкі степи, ліси, гори та водойми є домівками для них. Чи знаєте ви, які саме тварини є в Україні? Назвіть, а роздивившись уважно карту, доповніть свою відповідь.

- Розгляньте та назвіть тих представників тваринного світу, які мешкають в вашому регіоні.

- Молодці! Територія України дуже різноманітна, тому так багато зовсім різних тварин почувають тут себе вдома. Спробуйте розгадати загадки про тих з них, які є найпоширенішими:

Загадки про тварин України

Не баранчик і не кіт, носить шубу цілий рік.

Шуба сіра – це для літа, а зимою – інша свита.  (Заєць)

* * *

Клишоногий, волохатий,

Влітку спритний та завзятий,

Ну а взимку, лежебока,

У барлозі гріє боки. (Ведмідь)

* * *

Хоч бачить він погано,

Але копа старанно.

Під землею вирив хід

Сліпкуватий сірий …  (Кріт)

* * *

В лісі вогник рудуватий

Шишки лускає завзято.   (Білка)

* * *

Круглий я, але не м'ячик.

З голками, але не швачка.

Хто я?                                 (Їжак)

* * *

Прийшла кума із довгим віником

На бесіду із нашим півником,

Схопила півня на обід

І замела мітлою слід.       (Лисиця)

- Діти, а як ви гадаєте, чи повинна людина піклуватися тільки про своїх домашніх улюбленців чи дикі тварини теж потребують нашої допомоги та захисту? Так, звісно, дикі тварини живуть не поруч з нами, але багато з них, на жаль, потерпають від дій саме людини. З метою захисту та переліку найвразливіших тварин та птахів в нашій країні існує спеціальна книга – Червона книга України. В цій книзі містяться описи та зображення тих звірів, яких залишилося дуже мало і якщо люди не допоможуть їм вижити, ці види можуть зникнути назавжди. Погляньте на зображення такої книги та деяких представників тваринного світу, що записані туди.

- А ще більше про Червону книгу ви можете дізнатись, переглянувши відео:

Відео «Червона книга України»

  https://www.youtube.com/watch?v=s0XBlIljE_c

- Отже, діти, люди обов’язково мають знати та берегти цих тварин! А чи добре ви знаєте, які тварини є дикими, а які живуть поруч з людиною? Перевірте себе у наступній грі:

Дидактична гра «Дикі та свійські тварини»

https://learning.ua/mova/doshkilniata/rozrizniaiemo-domashnikh-i-lisovykh-tvaryn

- Молодці! Гуляючи по лісу, що є домівкою для багатьох диких тварин, можна раптом побачити когось з них за кущем чи густими деревами. В такому випадку потрібно буде вгадати, що це за тварина, (хижа та небезпечна вона чи ні?) лише бачивши її вушка або хвіст чи лапки. Потренуйтеся вгадувати тваринку в грі.

Дидактична гра «Чиї вуха та хвости?»


- Молодці, діти! Сьогодні ви дізналися, що наша країна є домівкою не тільки для нас, а й для багатьох тварин та птахів, що потребують нашої з вами уваги та захисту. Не забувайте правила поведінки на природі та бережіть природу!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Полетімо на ракеті

  - Доброго ранку, діти! Сьогодні незвичайний день, а справжній День космонавтики! Тож скоріше перетворюємося на космонавтів та шукаємо наш ...