середу, 22 лютого 2023 р.

Земля та Місяць

 - Доброго ранку, діти! А чи знаєте ви, що наша планета Земля – єдина планета, на якій є життя. Це зумовлено деякими особливостями – вона знаходиться досить близько до Сонця, тому отримає достатню кількість тепла та світла. Сонце впливає й на інші процеси, до яких ми звикли – зміна дня й ночі, пір року тощо. Але на Землю впливає також і її вірний супутник – Місяць! Чому Місяць завжди з Землею та як саме він впливає ми сьогодні й дізнаємось.

- Спробуйте спочатку уявити себе нашою планетою:

  Вправа на розвиток емпатії «Я – ЗЕМЛЯ»

   Уявіть себе планетою Земля й дайте відповіді на питання.

• Хто ти ?

• Яка ти ?

• Що тобі подобається ?

• Що ти любиш ?

• З ким дружиш ?

• Чого хочеш ?

- Діти, наша планета дуже гарна, погляньте, як вона виглядає на фото з Космосу:

Ще більше зображень нашої планети можна знайти за цим посиланням -https://ru.depositphotos.com/stockphotos/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BB%D1%8F.html

- Якого кольору наша планета? Чому так багато блакитного кольору?

-  Як ви вважаєте, що на Землі може мати зелений колір? коричневий? жовтий?

- Які ще барви ви помітили на фото Землі з космосу?

-  Як ви вважаєте, чого більше на нашій планеті — суходолу чи водойм? Чому?

   На фотографії з космосу добре видно: водойм на Землі значно більше, ніж суходолу: адже на світлині переважають синій і блакитний кольори. Океани нашої планети такі величезні, що люди вивчили лише малу частину їхніх глибин. Тільки на Землі можна знайти воду у трьох станах — рідкому (власне вода), твердому (сніг та лід) і газоподібному (водяна пара).

Звуковий аналіз слів

 - Діти, наша планета дуже цікава й знаходиться в постійній взаємодії з Сонцем та іншими космічними об’єктами. Які космічні об’єкти ви можете назвати? Прослухайте  запропоновані слова космічної тематики й спробувати зробити їх звуковий аналіз. Згадайте, що голосні звуки ми позначаємо колом, приголосні тверді – рискою, приголосні м’які – двома рисками. 

- Земля – наша домівка й на ній відбуваються зміни – дня й ночі, пір року. Чи знаєте ви, що зумовлює ці зміни?

 Перегляд мультфільму «Чому змінюються пори року».

А чи знаєте ви чому відбувається зміна пір року? Які пори року існують на Землі? Що за чим йде? Цей цікавий відеофільм розповість про це.

https://www.youtube.com/watch?v=M3D9t0UJ_xI&t=57s

 Розповідь про Місяць

 Буває кругленький,

З ріжками буває,

Вночі його видно,

А вдень він зникає. (Місяць)

- Правильно, діти, говорячи про нашу планету,  не можна не сказати про Місяць.  Місяць — єдиний природний супутник Землі, планети, яка стала домівкою для всіх нас. Це другий за яскравістю об’єкт на небосхилі після Сонця, тому багато чого ми можемо побачити без допомоги телескопа: рух Місяця небосхилом (щовечора ми бачимо його на іншому місці), зміни форми Місяця (можемо навіть вирахувати періодичність цих змін), затемнення Місяця, його поверхню.

- Чи бачили ти Місяць?

- Коли ми маємо змогу спостерігати за ним?

- Чи завжди він однаковий?

-  Чому інколи ми й вночі не можемо бачити Місяць?

- Люди здавна спостерігали за Місяцем у нічному небі й складали різні легенди та казки. Пропоную вам послухати одну з них:

   Читання казки Т. Словацької «Казка про Сонце і Місяць»

 https://www.youtube.com/watch?v=ITxTDkPG0JY

-       Чому сперечалися Сонце і Місяць? Хто звернувся до братів? Як брати вирішили суперечку?

- От така цікава казка! Діти, за бажанням, ви можете намалювати малюнок до казки.

Отже, запам’ятайте, що Земля, Сонце та Місяць знаходяться в тісній взаємодії між собою: рух Землі навколо Сонця спричиняє зміну пір року, Місяць завжди разом з Землею, бо наша планета не відпускає його завдяки силі тяжіння. Місяць своєю чергою теж має вплив на Землю – контролює приплив та відпливи води в океанах, через що змінюється погода на нашій планеті!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Полетімо на ракеті

  - Доброго ранку, діти! Сьогодні незвичайний день, а справжній День космонавтики! Тож скоріше перетворюємося на космонавтів та шукаємо наш ...