пʼятницю, 17 лютого 2023 р.

Спостерігай

 - Доброго ранку, діти! Для того, щоб дізнаватися більше нового та цікавого, необхідно ще вміти спостерігати. Як ви розумієте, що значить «спостерігати»? Так, це дивитися за чимось впродовж якогось часу та відзначати зміни. Насправді ми щодня бачимо якісь зміни (змінюється колір неба, погода, різні об’єкти на вулиці), але не завжди помічаємо їх.

- Пропоную вам зараз уважно подивитись на серію картин художника М. Кримова. Він зобразив один і той самий пейзаж у різні пори дня – вранці, в обід та ввечері.

Розгляд картин Миколи Кримова

- Яким чином ви визначили, що художник відтворив ранок, обідню пору, вечір?

- Що саме дозволило це визначити?

- Спробуйте описати зміни.

В наступному відеофрагменті ви зможете поглянути, які кольори переважають в яку пору доби, як відбувається їх зміна:

Відеофрагмент «Кольорова доба»

    https://www.youtube.com/watch?v=47eqNmzu_ng

- Діти, в природі існує безліч кольорів та їх відтінків, деякі з них навіть не може бачити людина. Хтось знає та розрізняє більше кольорів, хтось – менше. Цікаво, що, наприклад в такій країні, як Японія люди можуть розрізняти до 100 відтінків одного й того самого кольору.

- Пропоную вам невеличку вправу з кольоровими картками: розгляньте картки одного основного кольору і різних його відтінків – від найтемнішого до найсвітлішого. Спробуйте показати найтемніший відтінок; найсвітліший відтінок.

-Яка картка викликає сумні емоції, а яка – радісні?

- Який відтінок вам найбільше сподобався?

- Молодці! Діти, а чи помітили ви, розглядаючи картини М. Кримова, що він зобразив на них також тіні. При певному куті падіння сонячних променів чи світла всі предмети можуть відбивати тінь. Це цікаве явище навіть підштовхнуло людей створити театр тіней!

Спробуйте пограти ввечері при світлі в кімнаті або на вулиці, коли є сонце, створивши своїми руками цікаві тіні.

- А чи зможете ви швидко знайти справжню тінь в наступній грі?

Гра «Знайди тінь»



- Я впевнена, що ви були уважними та швидко впоралися! Ось так виявляється цікаво спостерігати за чимось впродовж дня, можна побачити багато цікавих змін. Тепер ви дізналися про те, як змінюються кольори в природі зі зміною дня та ночі, ознайомилися з тінями та наостанок я пропоную вам цікаве малювання, де ви можете застосувати різні кольори:

Малювання «День-ніч»

Матеріали: папір, гуаш, пензлики, серветки, водичка, клейонка.

https://www.youtube.com/watch?v=67qxtcGoAeo

Немає коментарів:

Дописати коментар

Полетімо на ракеті

  - Доброго ранку, діти! Сьогодні незвичайний день, а справжній День космонавтики! Тож скоріше перетворюємося на космонавтів та шукаємо наш ...