середа, 28 вересня 2022 р.

 Шикуймось! Слова. Звуки

-Доброго ранку, діти! Вчора ми з вами в грі утворювали ряди з чисел, а сьогодні пропоную розглянути інший порядок - в словах. Подумайте, чи є наша мова певним порядком? Неодмінно! Наша мова-це набір певних слів, що йдуть одне за одним. Але є правила розташування слів, якщо б люди не дотримувалися їх, то не змогли б зрозуміти один одного. Декілька слів, поєднаних разом однією думкою називають реченням. Давайте зараз пограємо в гру, де слова в реченні загубили своє місце, переплуталися. Розташуйте слова правильно!

Мовленнєва гра «Створи речення»

Наприклад: садочку, діти, йдуть, до – Діти йдуть до садочку.

1. Котика, Марійка, малює.

2. Полюбляє, мед, їсти, ведмідь.

3. Смачну, мама, кашу, зварила.

4. Хлопчик, робота, купив, великого.

5. Діти, казку, цікаву, слухали.

Ще більше варіантів Ви можете знайти за цим посиланням https://learning.ua/mova/doshkilniata/stvoriuiemo-rechennia

- Молодці, діти, бачите, яким важливим є порядок в словах. Але й слово -це теж порядок. З чого складається слово, як ви гадаєте? (літер або звуків)Правильно, слово може складатися зі звуків або літер, давайте розбиратися! Коли ми з вами чуємо різні слова або самостійно їх промовляємо, тоді ми кажемо, що слово склалося зі звуків (пам’ятаєте, що ми з вами вже дізналися що існують мовні звуки?) А коли ми бачимо якесь слово надруковане в книжці, або зараз ви бачите їх на екрані – це букви, з яких і складається слово.

-Подивіться відео, щоб ще раз повторити та зрозуміти відмінність звуків та літер(букв)

https://www.youtube.com/watch?v=sMkZe47TxHE

Зараз пограємо в гру, де ви будете чути різні звуки, з яких складаються слова, а які саме, вам і потрібно вгадати.

Гра «Склади слово з почутих звуків»

Шановні батьки, промовляйте по черзі звуки, а дитина хай спробує зрозуміти, що це за слово. Промовляючи, називаємо не назву літери ([се], [бе], [ем]), а саме звук – [с], [б],  [м]).

1. Л, і, с

2. Ч, а, ш, к, а.

3. В, і, т, е, р.

4. К, у, х, а, р.

5. М, о, р, к, в, а.

6. К, і, ш, к, а.

- Молодці, впевнена, що ви впоралися! Ось так порядок певних звуків створює слово. А інколи зміна лише одного звуку в слові, може призвести до того, що й слово зовсім зміниться. Давайте з вами перетворимося на чарівників та будемо перетворювати одні слова на зовсім інші.

Гра «Зміни звук»

Завдання: змінити лише один звук в слові так, щоб утворилося інше. Шановні батьки, спонукайте дітей до роздумів під час виконання завдання, якщо потрібно, задавайте додаткові питання.

-Молодці, не так й легко виявляється бути чарівником, правда? Спробуйте вдома продовжити грати в ігри, з якими ми сьогодні з вами познайомились!

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Поради на день (17.05)

  "Гарний настрій завжди майте... " https://www.youtube.com/watch?v=cmrhSzIBVGo - Розкажи, коли… - З’єднай емоції: Фізкультхвили...