вівторок, 27 вересня 2022 р.

 Що таке ряд?

-Доброго ранку, діти! Вчора ми з вами дізналися, що «по порядку» означає, коли щось йде один за одним: дні, місяці, пори року, різні речі ті інше. Лінію з різних предметів, що йдуть по порядку, тобто стоять поруч або один за одним, називають рядом. Подивіться на різні осінні ряди та спробуйте зрозуміти, яким чином різні предмети вистроїлися в ряду, та продовжіть його.

     Вправа «Продовж ряд»

А тепер трошки складніше:

(Ще більше логічних рядів з геометричних фігур Ви можете знайти за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=CKkAhw3z99U

-Молодці, не заплуталися! Пам’ятаєте, що існують такі послідовності і ряди, які можна змінювати, але є й такі, які не змінюються. Ще одним прикладом такого ряду буде числовий ряд. Як ви гадаєте, з чого він буде складатися? Правильно, з чисел. Зараз спробуємо згадати числа, які ми знаємо та відновити його послідовність, бо в цій грі числа загубилися!

Спочатку порахуй до 5 – один, два, три, чотири, п’ять. А далі знаєте? Шість, сім.. (Якщо діти можуть продовжити ряд, підтримуємо їх)

Дидактична гра «Пропущені числа» (в цю гру можна пограти й в усному варіанті. Шановні батьки, ви проговорюєте числовий ряд, пропускаючи одне число, завдання дитини на слух зрозуміти, яке число пропущене)

(Завдання взято з онлайн-гри https://learning.ua/matematyka/doshkilniata/chyslovi-poslidovnosti-v-mezhakh-10, там Ви можете знайти ще більше подібних завдань)

-Добре, діти! А як ви гадаєте, що може статися, якщо незмінні ряди та порядок раптом переплутаються?

-Правильно, буде плутанина, або як це ще називають - «Абракадабра». Ось таке цікаве слово! Існує навіть правило «абракадабри», з яким можна грати, використовуючи числа, літери, геометричні фігури і багато іншого.

Вправа «Правило абракадабри»

Давайте сьогодні пограємо з нашими числами, а вдома ми зможете зробити цю вправу, наприклад, з геометричними фігурами.

Завдання: зробити трикутник, вписуючи вибраний ряд чисел (літер, фігур і т.п.), але при цьому на кожній новій строчці відкидаємо одне число. Ось так:

1       2  3  4  5

1       2  3  4       продовжуйте далі, відкидаючи по одній цифрі, щоб в кінці утворився трикутник. (можна спробувати й в зворотньому порядку)

-Було складно? Ось така вона, абракадабра! А де ще ми можемо з вами зустріти нісенітниці або щось нереальне? Правильно, в казках! Подивіться на наведену таблицю та спробуйте встановити відповідність. Що незвичайного є в цих казках?

Робота з коректурною таблицею «У світі казок»

Так, в казках та фантазіях незмінні правила порядку та послідовності не працюють, там весь порядок і правила свої, казкові. Подивіться відео про нісенітниці та скажіть, чи може таке бути в справжньому житті?

https://www.youtube.com/watch?v=YXVhxm9Zu0c

 

  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Поради на день (17.05)

  "Гарний настрій завжди майте... " https://www.youtube.com/watch?v=cmrhSzIBVGo - Розкажи, коли… - З’єднай емоції: Фізкультхвили...