середу, 17 травня 2023 р.

Розклад уроків

 - Доброго ранку, діти! Звісно до шкільного життя треба готуватись, тому що воно має свій розклад, тобто послідовність: режим усього дня, послідовність уроків, додаткові заняття у вільний час та інше.

Перш за все, коли ви прийдете в школу, ви дізнаєтеся свій розклад уроків, тобто в які дні які саме уроки будуть та який урок буде після якого починатися. Для того, щоб не заплутатися, згадаймо, скільки усього днів у тижні? Правильно, 7. П’ять з них називають робочими - саме в ці дні ви ходитимете до школи, а 2 – вихідні, для відпочинку. Згадайте назви днів тижня та їх послідовність у грі:

Дидактична гра «Дні тижня»

  https://www.youtube.com/watch?v=qpvCuPGTILs&t=136s

- Добре, ось тепер, згадавши назви п’яти робочих днів, ми можемо з вами розглянути, як виглядає розклад уроків.

 

Подивіться, ось п’ять стовпців, які відповідають п’яти дням тижня, та рядки, у які вписують назву уроків. Порахуйте, скільки порожніх рядків у кожного дня тижня? (7).  Підпишіть цифри біля кожного рядка (ви можете роздрукувати цю картинку або накреслити такий розклад на окремому аркуші).

- Отже, перший стовпчик – це понеділок, що має сім рядків, другий стовпчик – вівторок, теж сім рядків й так далі.

Вправа «Розклад»

- Спробуймо потренуватися визначати, де вписувати уроки. Наприклад, припустимо, що урок математики буде в понеділок третім уроком. Я знаходжу перший стовпчик – понеділок та шукаю лінію під цифрою 3 - третій урок, ставлю там букву «М», що позначить урок математики.

Самостійно проставте такі уроки (можна першою літерою або умовною позначкою за бажанням):

1) математика – в четвер 2-им уроком;

2) малювання – в середу 5-им уроком;

3) читання – у вівторок 1-им уроком;

4) англійська мова – у вівторок 4-им уроком та у п’ятницю 3 уроком.

— Добре, а як же дізнатись у який час починаються та закінчуються уроки? Що нам допомагає визначати час, зокрема коли й що робити? (Годинник)

Люди здавна намагалися навчитися  визначати час за допомогою різних предметів та речовин. Тільки погляньте, як багато різновидів годинника існує:

 

Сонячний годинник. На рівному, відкритому для сонця майданчику люди вкопали палицю, обвели її колом і стали уважно спостерігати за рухом тіні від неї. Так почалася історія годинника. Проте цей годинник не працював вночі й в похмуру погоду.

Потім придумали водяний годинник. У високий і вузький скляний посуд з дірочкою біля дна наливалася вода. Крапля за краплею вона текла з отвору. Води в посудині ставало все менше. На стінках посудини були зроблені рисочки — відмітки, які показували, скільки часу минуло відтоді, коли в посуд налили воду. Водяний годинник був теж незручним, тому що треба було постійно доливати воду в порожній посуд.

Пісочний годинник робили зі скла. Два скляних пузирчики з'єднали разом тонесеньким отвором. Всередині — пісок. Коли годинник працює, пісок з верхнього пузирчика сиплеться в нижній. Висипався пісок — це означає, що минула хвилина або година. Годинник перевертають, і рахунок часу продовжується.

Потім люди винайшли механічний годинник, для роботи якого використовується маятник.

Й сучасним годинником став електронний. Ці годинники стали складовою частиною комп’ютерів, мобільних телефонів, наручних годинників.

Розглянемо механічний годинник. Він має циферблат і стрілочки. Які стрілки за розміром? (Велика і маленька) Маленька стрілка показує: «котра година», велика — «скільки хвилин», найтонша стрілка показує секунди, але в багатьох годинниках її може й не бути.

 Коротка стрілка за один день проходить коло циферблату 2 рази від цифри 12, тобто доба має в собі 24 години.  Години складаються з більш коротких проміжок часу – хвилин. За одну хвилину можна прочитати невеликий вірш або з'їсти маленьке яблуко.

Коли хвилинна стрілка зробить одне коло циферблатом,мине 60 хвилин, або одна година. Коли хвилинна стрілка вказує на 12,то годинна стрілка повинна точно вказувати на будь-яку годину (Тоді говорять:зараз рівно дві години; «зараз рівно три години» тощо)

- Погляньте, на цих годинниках довга хвилинна стрілка стоїть на 12-тій, значить ми дивимося на коротку годинну та бачимо, що на першому годиннику час: рівно 5 годин, на другому – рівно 11 годин. Спробуйте сказати, який час показує третій годинник.

- Молодці! Поки годинна стрілка робить свої два коло по циферблату проходить ціла доба, й ми бачимо як  за вікном змінюються частини доби. Новий день починається пізно вночі, коли ви спите, потім настане ранок, далі день й т.д.

- Згадайте всі частини доби та наші справи у цей час у наступній грі:

Дидактична гра «Режим дня»

  https://www.youtube.com/watch?v=wL2BHX4shHA  

- Ось таким цікавим є час: змінюються години, частини доби, дні та навіть пори року. Спробуйте вдома (якщо є) ще раз уважно роздивитись механічний годинник та потренуватися розрізняти час.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Полетімо на ракеті

  - Доброго ранку, діти! Сьогодні незвичайний день, а справжній День космонавтики! Тож скоріше перетворюємося на космонавтів та шукаємо наш ...