пʼятницю, 21 квітня 2023 р.

Краса рухів у природі. Комахи

 - Доброго ранку, діти! На нашій планеті є не тільки тварини та рослини, що можуть рухатись, а й ще цікаві істоти, чиї рухи дуже різноманітні та гарні. Відгадайте загадки та зрозумієте, про кого йде мова:

Загадки про комах

На квітку квітка сіла,

Знялась… і полетіла.   (Метелик)

        * * *

Тисяча тисяч бондарів

Pоблять хати без дворів.  (Мурахи)

       * * *

Хто весь ранок тут літав,

Сон дивитися заважав?

Все гудів, гудів над вухом …

Виявилося – це      (Муха)

- Молодці! Так, звісно, ці істоти – комахи. У деяких з них є гарні крильця, що дозволяють їм стрибати, у деяких – довгі ноги, щоб швидко бігати або стрибати. Діти, а чи почули ви, що в словах-відгадках нам зустрічався один й то й же звук? Який? Звук [М]!  Він відображається в літері «М». Погляньте на неї:

    

 

- А на що вам схожа літера М? Подумайте та назвіть свої варіанти.

- Подумайте та спробуйте назвати якомога більше слів, що починаються з цієї літери (мама, молоко, машина, море, міст та інші)

- Добре, а ще, діти, існують на нашій планеті такі малі істоти, що рухаються та пересуваються непомітно, але можуть завдати нашому організму великої шкоди. Вони дуже полюбляють брудні руки та немиті продукти, адже найчастіше через них вони потрапляють до нашого організму. До речі, називаються вони теж на літеру «М». Здогадались?


- Так, це мікроби! Але що цікаво, це те, що річ, яку вони найбільше бояться, теж починається на нашу літеру «М». Скажіть, що це за річ?

- Звісно, це мило. А погравши в наступну гру, ви зможете згадати, чого ще можуть боятися мікроби.

Дидактична гра "Чого бояться мікроби"

https://www.youtube.com/watch?v=ful-MOUwSeM

- Добре! Отже, ми з легкістю проганяємо мікробів та продовжуємо знайомитись з літерою «М». До речі вона дуже дружня та полюбляє гуляти зі своїми друзями. Коли вона зустрічається з іншими літерами, разом вони утворюють парочки-склади. Спробуймо прочитати, що виходить:

Читання складів з літерою «М»

Шановні батьки, зверніть увагу дитини на те, що прочитуючи склади, потрібно протягувати перший звук, ніби «добігаючи» до іншого, щоб читання виходило плавним й дитина читала не відривчасто.

         

- Молодці! А наостанок пропоную вам потренувати пальчики та намалювати гарну комаху, назва якої починається теж на літеру «М», а саме – метелика.

Пальчикова гімнастика

 Малювання «Метелик»

Матеріали: аркуш паперу, фарби, 2 пензлики – товстий та тоненький, баночка з водичкою, серветки.

       https://youtu.be/PWvdumbWdyM

Немає коментарів:

Дописати коментар

Полетімо на ракеті

  - Доброго ранку, діти! Сьогодні незвичайний день, а справжній День космонавтики! Тож скоріше перетворюємося на космонавтів та шукаємо наш ...