вівторок, 18 квітня 2023 р.

У світі тварин. Вимірювання

 - Доброго ранку, діти! Ви вже добре знаєте, що у світі існує багато різних видів тварин й всі вони дуже по-різному рухаються. Хтось з представників тваринного світу має довгі стрункі ноги, що дозволяють швидко бігати, а хтось – довгі та сильні задні лапки, щоб стрибати. До того ж тварини різняться ще й за швидкістю руху.

- Згадайте, яких звірів ви можете назвати, що дуже повільно пересуваються? А які тварини дуже швидкі? Пропоную переглянути цікаве відео про 5 найшвидших тварин у світі:

Відео «Топ 5 найшвидших тварин у світі»

    https://www.youtube.com/watch?v=bfZzk9dck-I&t=22s

- А кого б ви внесли в топ повільних тварин? Погляньте на картинку та розділіть тварин на дві родини: «Родина Черепахи» - ті, що рухаються повільно та «Родину зайця» - Ті, що рухаються швидко.

Вправа «Швидкий-повільний»

- Молодці! Діти, від здатності тварини швидко пересуватися, залежить те, як швидко вона буде долати певну відстань. Наприклад, ми розуміємо, що равлик буде набагато більше часу витрачати, щоб проповзти ту відстань, яку кінь здолає за пару скоків.

- А чи знаєте ви, чим можна вимірювати відстань? Так, невелику відстань ми можемо виміряти умовною міркою, стрічкою або спеціальним простим пристроєм – лінійкою.

Візьміть до рук лінійку та уважно розгляньте її, а переглянувши відео, дізнайтеся трошки більше про неї:

Відео «Вимірювання лінійкою»

    https://www.youtube.com/watch?v=vRIdmrfpgLw

- За бажанням потренуйтеся вимірювати відстань між предметами вдома. Як ви вже дізналися, лінійка дозволяє виміряти ще й довжину предметів чи об’єктів. А чи зможете ви визначити довжину тварин? Тільки не забувайте уважно дивитися на розташування їх відносно лінійки: де початок, а де – кінець. Маленькі рисочки на лінійці позначають міліметри, десять міліметрів утворюють 1 сантиметр. Якщо вимірюваний об’єкт розташований не з самого початку лінійки, то відстань від 0 до місця початку ми враховувати не будемо.

https://learning.ua/matematyka/doshkilniata/vymiriai-liniikoiu-predmet

- Молодці! Хто з тварин був найдовший? А як ви гадаєте, чи можна виміряти лінійкою зріст тварини або людини? Так, але звичайною коротенькою лінійкою це може бути досить довго. Для цього існують інші пристрої. А ось, до речі, іноді різницю в зрості можна просто побачити очима. Наприклад, ми знаємо й добре побачимо, що мишка буде низькою, а жирафа – високою. Погляньте уважно на тварин в наступній грі та спробуйте розташувати їх в послідовності від найменшого до найбільшого.

Дидактична гра «Від мухи до слона»

https://learning.ua/matematyka/doshkilniata/roztashui-tvaryn-vid-naimenshoho-do-naibilshoho

- Добре! Сьогодні ви дізналися ще кілька цікавих фактів про представників тваринного світу та способи вимірювання. Обов’язково потренуйтеся вдома працювати з лінійкою.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Полетімо на ракеті

  - Доброго ранку, діти! Сьогодні незвичайний день, а справжній День космонавтики! Тож скоріше перетворюємося на космонавтів та шукаємо наш ...