вівторок, 7 березня 2023 р.

Рекомендації на день!

 

Спостереження за станом снігу:

 

Зійшли сніги, шумить вода,

Земля вже квіти викида,

Буяє травка молода,

Все мертве ожива.

День прибуває.

Коли, діти, це буває? (Навесні)

-          Коли відбуваються такі зміни в природі?

-          Погляньте на сніг, якого він кольору?

-          Чому сніг став сірим?

-          Чому в ньому багато чорного кольору?

Розвиток мовлення: Запропонуйте дитині описати стан снігу навесні?

      Спочатку він міцний і білий,

      Та коли сонце припікає,

     Він враз слабкішає, жовтіє,

       Чорніє, тане і тікає. (Сніг у відлигу)

 

Поясніть дитині, що у неживій природі початок весни характеризується тим, що в другій половині березня значно підвищується температура повіт­ря, сонце все вище піднімається в полудень над горизонтом, про­мені його пряміше падають на землю і краще її прогрівають. Сніг стає важким, пористим, він розсипається на окремі крупинки, особ­ливо вражає його брудна поверхня. Звідки береться цей бруд, чому його не було видно зимою?

 

Народна прикмета: «Березень часом снігом сіє, часом сонцем гріє»

 

Дидактична гра «Хто більше назве дій?»

    Що можна сказати про сніг?

   Сніг що робить?  (йде, падає, кружляється, літає, блищить, тане, переливається, скрипить.)

Трудова діяльність: запропонуйте дитині доглянути за кімнатними рослинами, або, якщо є можливість, за рослинами на подвір’ї.

 

 Спробуйте завчити із дитиною закличку:

Вийди, вийди, сонечко,

На дідове полечко,

На бабине зіллячко,

На наше подвір’ячко,

На весняні квітоньки,

На маленькі дітоньки,

Там вони граються,

Тебе дожидаються.

 

  • Рухливі ігри: Ідемо на рекорд! Правила прості: придумайте випробування для гравців: хто стрибне далі за всіх, хто найдовше проскаче на одній нозі, хто найвправніше пронесе варене яйце в столовій ложці, жодного разу не впустивши, хто швидше зліпить сніжок і тому подібні. Змагальний елемент у грі для дітей дуже важливий і така гра зробить прогулянку веселим заняттям.
  • Міста крок за кроком. Гра, в якій гравці по черзі називають слова на певну літеру алфавіту, весела та сама по собі. Щоб вона стала активною, домовтеся, що зробити «хід уперед», наприклад, три кроки, може лише той, хто назве слово. Виберіть дистанцію та починайте грати. Хто першим дійшов до фінішу, назвавши найбільше слів, той і переміг.
  • Подушкові бої. Гарні, якщо дошкільнятам доводиться сидіти через негоду вдома, а випустити енергію треба. Б’йтесь подушками, нехай вони будуть легкими і невеликими за розміром. Дорослим, щоб зрівнятися з дітьми, доведеться стати на коліна, але так гра стане ще веселішою. Домовитеся про правила (не бити сильно, не бити по голові та в обличчя) і починайте бій!
  • Який вигляд має пісенька. Дитячу пісеньку чи вірш можна зобразити в обличчях. Договоріться про те, що деякі слова замінюватимете жестами. Наприклад, «Маленькій ялинці холодно взимку» виглядатиме як пантоміма, в якій малюк показує, наскільки маленькою, руками чи пальцями, а «холодно» замінює жестом – охоплює себе за плечі.








 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Полетімо на ракеті

  - Доброго ранку, діти! Сьогодні незвичайний день, а справжній День космонавтики! Тож скоріше перетворюємося на космонавтів та шукаємо наш ...