середу, 29 березня 2023 р.

Сходинки моди

 - Доброго ранку, діти! Сьогодні пропоную вам піднятися сходинками моди: подивитись, як вона змінювалась впродовж кількох століть та дізнатись більше про місця, де вона створюється та хто її створює.

- А що ж таке мода? Як ви розумієте це поняття? Перегляньте відео та дізнаєтесь більше:

https://www.youtube.com/watch?v=WWV9ryiKjZg

- Отже, модні речі створюються багатьма людьми: модельєрами, кравцями, швачками. А місце, де створюється одяг називається «ательє».

Розгляд сюжетної картини «В ательє»

Зазирнімо в ательє. У вітальні повно народу! На плечиках висять уже готові сукні та костюми. Даринка саме шукає серед них обнову до дня народження, а мама їй допомагає.

- Яка сукня сподобалася мамі? А яку хоче взяти Даринка? Про що запитує мама в доньки?

- А як заведено у ваших родинах? Одяг дітям купують дорослі, покладаючись на власний смак, чи ви самі обираєте речі для свого гардероба? Чи легко робити вибір?

Братик Даринки Дениско придивляється до нових штанців. Як гадаєте, чи підійдуть вони йому?

- Хто вже приміряє одяг, який планує придбати?

-А хто чекає своєї черги? Кого в ательє більше?

Пані Марина на диванчику гортає журнал мод, а її син Артем тим часом зайнятий важливою справою — майстриня ательє знімає з нього мірки. Поміркуйте, навіщо. Де на картині це відбувається? Чим користується майстриня?

- Як гадаєте, яку обнову пошиють Артемові?

Чим зайняті інші жінки в ательє? Хто з них закрійниця, а хто швачка? Як називаються інструменти, якими вони користуються?

Дидактична вправа «Все по черзі»

- Роздивіться уважно картинки та спробуйте визначити правильний порядок створення нового одягу, пронумеруйте картинки. Поміркуйте: чи можна поміняти місцями етапи роботи?

- Молодці, діти! Одяг може бути надзвичайно різним, до речі не можна забувати й про взуття – це теж елемент моди. В наступній грі спробуйте підібрати якомога більше слів-ознак (слова, що відповідають на питання «який?», «яка?», «яке?», «які?») до зображеного одягу та взуття.

Мовленнєва гра «Який одяг?»

https://www.youtube.com/watch?v=b4i6H87UyGc

- Молодці, діти! А чи чули ви колись вираз «вийшло з моди»? Що це значить? Правильно, це коли якась річ – одяг, взуття, прикраса вважається застарілою, не модною. Але є такий одяг, який ніколи не вийде з моди в нашій країні – це наш український народний костюм. До речі, приклади українського одягу досить різноманітні, вони відрізняються в залежності від регіонів проживання українців. Тільки погляньте, які вони гарні та незвичайні!



 

- Згадайте, назви яких елементів українського костюма ви вже знаєте? (вишиванка, шаровари, спідниця, фартух, пояс, хустка, віночок, чоботи, шапка)

-Ще більше цікавої інформації про те, як змінювався український національний костюм ви зможете знайти за посиланнями - https://www.youtube.com/watch?v=4vy92prbnIs&t=3s

https://www.youtube.com/watch?v=5M0UyBGyOZ8

Немає коментарів:

Дописати коментар

Полетімо на ракеті

  - Доброго ранку, діти! Сьогодні незвичайний день, а справжній День космонавтики! Тож скоріше перетворюємося на космонавтів та шукаємо наш ...