понеділок, 6 лютого 2023 р.

Бережемо красу

 - Доброго ранку, діти! Ми живемо у прекрасному світі, повному краси. Гори, моря й ріки, степи, різні рослини та тварини – все це дивовижна краса природи нашої планети. Але, щоб ми мали змогу милуватися завжди цієї красою, треба не забувати цінувати природу, берегти та дбати про неї. Іноді, навіть незначними діями, можна заподіяти шкоду природі. Ось послухайте!

Слухання та обговорення ситуації

Одного разу до лісу пішло троє друзів. Маринка милувалася природою, розповідала про те, як вона любить пташок, могутні дерева. Дмитрик почав говорити, як любить гуляти на природі й ламав гілки, грався ними, як шаблями. Сашко почувши мову друзів і оцінивши дії друзів, тихо сказав: «Я теж люблю природу, але не так, як ви. Я не говорю про свою любов до природи, я просто саджаю з дідусем нові дерева, поливаю з мамою квітники, роблю годівнички із татом для птахів на зиму. Я ніколи не дозволяю собі зірвати квітку, яких мало на нашій планеті, образити дерево – зламавши його гілку. І тобі, Дмитрику, забороняю ламати гілки. Чуєш мене? Забороняю. Дереву боляче. Якби тобі от так крутили й ламали руки, як ти робиш з гілками? Як тобі було б?» Дмитрик і Маринка задумались.

- Як ви гадаєте, хто з героїв розповіді насправді любить природу? Поясніть свою думку.

- Чи піклуєтесь ви про природу? Що ви робите для неї?

- Діти, коли ми кажемо про природу, то маємо на увазі усіх її представників, а вони можуть бути як живими та й неживими. Перегляньте відео та дізнайтеся, хто відноситься до живої, а що – до неживої природи.

Відео «Жива та нежива природа» та гра «Що зайве?»

https://www.youtube.com/watch?v=bMdAcrjUn-E

- Ось яка дивовижна природа! А ми теж є її представниками, які повинні не забувати про її цінність та красу.

- Діти, у кожного з нас є мрії, а як ви гадаєте, про що може мріяти природа?

Дидактична гра «Про що мріє природа?»

Спробуйте уявити її мрії. Наприклад, квіти мріють про дощ і щоб їх не рвали для букетів; білочка мріє про дерево, яке не згорить від вогню, який залишили необережні туристи тощо. А про що можуть мріяти об’єкти природи, що зображені на картинках?

                     

             Метелик                                                               Дерево

   

                             Озеро                                                         Пташка

 - Діти, на нашій планеті є унікальна речовина, без якої ні людина, ні тварина не змогли б вижити, розгадайте загадку та дізнайтеся, що це.

Мене п’ють,

Мене ллють,

Усім потрібна я.

Хто я така?    (Вода)

- Так діти, вода дає життя усьому живому, тому так важливо берегти її та очищувати, не забруднювати. Де існує вода на нашій планеті? (в морях, ріках, озерах, струмочках, у вигляді дощу, снігу, пари і т.п.) Вода має дуже цікаві властивості, більше про які ви можете дізнатися з дослідів. А також пропоную вам вдома (але обов’язково з допомогою та під наглядом батьків!) провести незвичайний дослід з очищення води.

https://www.youtube.com/watch?v=FABxRzeZiZY

Ви можете самостійно намалювати свій малюнок та перевірити, як він змінить напрямок через склянку води, наприклад:

Дослід для дітей "Очищення (фільтрація) води

https://www.youtube.com/watch?v=dqgYsGjVNlI

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Полетімо на ракеті

  - Доброго ранку, діти! Сьогодні незвичайний день, а справжній День космонавтики! Тож скоріше перетворюємося на космонавтів та шукаємо наш ...