четвер, 16 лютого 2023 р.

Тільки, всі, кожен

 - Доброго ранку, діти! В нашому світі існує дуже багато різних предметів та цікавих знань, якісь з них схожі, а інші – зовсім відрізняються. Для того, щоб було легше засвоювати знання, їх об’єднали в різні науки, а предмети – в групи. Спробуйте згадати, яким словом називають ці групи предметів.

Мовленнєва гра «Назвіть одним словом»

Поєднайте у пари слова, що відносяться до однієї категорії, назвіть їх одним словом.


- Молодці, добре впоралися! Інколи поєднати слова так легко, адже категорії можуть бути великими, наприклад «Посуд», але всередині нього можна виділити такі групи, як «Посуд, з якого можна тільки пити», або «Посуд для приготування їжі» і т.п. Це як те, що в нашому великому садочку є різні групи, що відрізняються не тільки за назвою, а й віком дітей, що до неї ходять.

Насправді такі категорії оточують нас усюди, навіть вдома. Ось погляньте на таблицю «У кожного свої справи» та спробуйте об’єднати предмети в підгрупи.

Робота з коректурною таблицею «У кожного свої справи»

1. Назвіть всі предмети, якими можна грати.

2. Назвіть тільки те, що потрібно для ремонту.

3. Чим можна тільки забивати цвяхи?

4. Що можна читати?

5. Назвіть всі предмети, які потрібні дорослим для роботи.

- Добре! Різні групування зустрічаються звісно й в природі: тварини, птахи, рослини, гриби та інше. Погляньте на картинку, як ви гадаєте, що на ній зображено? Що їх об’єднує?

- Правильно, всі ці природні об’єкти об’єднує вода. Діти, а чи знаєте ви, наскільки дивовижною речовиною є вода? Спробуйте дібрати ознаки до слова «вода»:

Вода – яка? (чиста, прозора, холодна, корисна, тепла)

- Без води неможливе життя, вона потрібна і людям, і тваринам, і всій природі.

Якби на всьому світі не стало вмить води,

Пожовкли би городи, загинули б сади,

В морях та в океані загинули б кити.

Щоб чиста та цілюща вода була завжди,

 Повинні її завжди всі люди берегти.

А ще більше цікавого про те, якою може бути вода, ви зможете дізнатися у цікавому відео та навіть зробити вдома разом з дорослими невеличкі досліди з водою:

Відеофрагмент «Вода. Властивості води»

https://www.youtube.com/watch?v=RmErh04ndGs


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Полетімо на ракеті

  - Доброго ранку, діти! Сьогодні незвичайний день, а справжній День космонавтики! Тож скоріше перетворюємося на космонавтів та шукаємо наш ...