понеділок, 26 грудня 2022 р.

Цикл занять з теми «Все повертається тобі». Доброзичливість

 - Доброго ранку, діти! На нашій планеті живе дуже багато людей й всі вони різні -  зі своїм характером та емоціями. Але є одна риса, яка може об’єднувати та привертати людей до себе – це доброта!

Я всміхаюсь сонечку,

Здрастуй, золоте –

Я всміхаюсь квіточці –

Хай вона цвіте.

Я всміхаюсь дощику:

Мийся мов з відра –

Друзям усміхаюся,

Зичу їм добра.

-Діти, чи чули ви вже слово «зичити», як ви його розумієте? (Так, «зичити» - це бажати іншій людині чогось) Що можна зичити іншим? Яку людину можна назвати доброзичливим? Так, зичити добра комусь – це гарно та ввічливо, але треба розуміти, що доброта проявляється не тільки в словах, а й, перш за все, у добрих справах!

- Діти, згадайте, яка зараз пора року? Правильно, зима. Саме взимку люди, і тварини, і птахи найчастіше потребують допомоги, адже зима приносить із собою усі свої природні явища. А які саме, згадайте, розгадавши загадки.

Загадки про зимові явища

- Молодці, швидко впоралися! Взимку стає холодно, часто йде сніг, буває завірюха та ожеледиця. Поміркуйте, які добрі справи можна робити взимку? Чим ми можемо допомагати один одному, тваринам та птахам? Розкажіть, чи допомагали ви вже комусь, яким чином?

- Пропоную послухати казку та поміркувати: чи можна головного героя назвати доброзичливим, добрим? Які його дії є добрими? Хто в казці «діяв разом»? Як ви це розумієте?

Слухання аудіоказки В. Сутєєва «Мішок яблук»

https://www.youtube.com/watch?v=N8i6lbIho3U

-Бачите, навіть тварини можуть робити добрі справи, допомагати один одному та об’єднуватися. Стає набагато легше, якщо тебе підтримують й добрими справами й теплими словами, справді? Тож пропоную вам зараз перетворити «сумні» та «недобрі» слова на протилежні, «добрі».

Дидактична гра «Назви слово, протилежне за значенням».

Темний-…(світлий); сумний-…(веселий); злий-…(добрий);

 сваритися-…(миритися); руйнувати-…(будувати); жадібний-…(щедрий);

 горе-…(радість); ворог-…(друг); сльози-…(сміх);

війна-…(мир); ненависть-…(любов); страх-…(сміливість);

байдужість-…(співчуття); брехливий-…(чесний).

- Молодці, діти! Тобто прояви доброти можуть бути дуже різноманітними, головне, щоб було бажання їх проявляти. Спробуйте пофантазувати у наступному завданні.

Вправа «Доброзичливе сонечко»

Розгляньте малюнок. Зробіть це сонечко доброзичливим. Що може тримати в руках таке сонечко? Домалюй та розмалюй цей малюнок. Розкажи про нього.

- А наостанок хочу сказати, що доброзичливість та ласкавість в людях цінується з давніх-давен. Український народ створив багато цікавих та правдивих прислів’їв про доброту. Прослухайте їх, розкажіть, як розумієте та запам’ятайте декілька, що найбільше сподобалися.

Прислів’я про добро:

       Добро довго пам’ятається.

       Хто людям добра бажає, той і собі має.

       Роби добро не кайся – робиш зло і сподівайся.

       Перший крок до добра – не роби зла.

       Не одежа красить людину, а добрі діла.

       Раз добром зігріте серце вік не прохолоне.

       Добро, як сонечко гріє.

       Добро роби, добре й буде.

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Полетімо на ракеті

  - Доброго ранку, діти! Сьогодні незвичайний день, а справжній День космонавтики! Тож скоріше перетворюємося на космонавтів та шукаємо наш ...