середу, 14 грудня 2022 р.

Українська кухня

 - Доброго ранку, діти! Наша країна відома на весь світ смачними стравами своєї національної кухні. Кожна господиня завжди вміла готувати наваристий борщик та вареники з різними начинками. Насправді страв, що відносять саме до нашої української кухні дуже багато. Перегляньте відео та скажіть, чи всі перелічені страви вам знайомі?

Відеофрагмент «Українські національні страви» + мовленнєва гра «З чим вареники?»

https://www.youtube.com/watch?v=vVdUS5QVcKk

-Діти, як ви гадаєте, а що потрібно, щоб приготувати смачну страву? Звісно, свіжі продукти, а підбирати їх необхідно неодмінно за рецептом. Подивіться, на картинці зображені продукти, з яких по рецепту бабуся готує страви, але які саме, спробуйте здогадатися!

-Діти, бачите, як важливо покласти всі потрібні за рецептом  продукти, щоб отримати певну страву, й надважливо – не покласти в страву нічого зайвого. В наступній грі спробуйте серед різної їжі визначити зайве та пояснити свій вибір, відповідаючи повним реченням.

https://learning.ua/mova/doshkilniata/znakhodymo-zaive-slovo-yizha

-Молодці, швидко впоралися! Але приготування їжі – насправді не завжди легко, бо іноді маленька помилка може призвести до того, що страва буде несмачною та негарною. Ось, як, наприклад, вийшло у господині в казці. Вона наготувала багато різних вареників, але щось зробила не так і їх вже не можна було їсти. Яку ж помилку вона зробила, ви зможете дізнатися, прослухавши аудіоказку.

Аудіоказка «Як господиня навчилася готувати вареники»

https://www.youtube.com/watch?v=eCxw5TYh4q0

-Ось так господиня дізналася та навчилася правильного готування смачних вареників! Пропоную нам з вами зараз також потренуватися ліпити вареники. Розминайте свої пальчики й почнемо.

Пальчикова гімнастика «Квасимо капусту»

Руками імітуємо відповідні рухи:

- Ми капусту шаткували!

(двічі) - прямими, напруженими долонями імітуємо рухи сокири: уверх-униз.

- Солі в неї ми поклали!

(двічі) - пальці зібрані "щіпкою", "солимо капусту".

- Ми капусту м’яли, дерли!

(двічі) - енергійно стискаємо пальці в кулачки, то одночасно на двох руках, то по черзі.

- Смачну моркву туди терли!

(двічі) - пальці однієї руки зжаті в кулак і здійснюють ритмічні рухи уверх-униз по долоні другої руки. Після цього міняємо руки.

Ліплення «Вареники»

Матеріали: дощечка, стека, пластилін.

https://youtu.be/WBqP0qBzDAA


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Полетімо на ракеті

  - Доброго ранку, діти! Сьогодні незвичайний день, а справжній День космонавтики! Тож скоріше перетворюємося на космонавтів та шукаємо наш ...