вівторок, 25 жовтня 2022 р.

 Приємна розмова  

-Доброго ранку, діти! Ви вже знаєте багато ввічливих слів та правил етикету в різних ситуаціях, тож я впевнена, що розмову з іншими людьми ви ведете чемно та лагідно. Але під час розмови з’являється ще одне правило, недотримання якого може призвести до того, що спілкування стане нецікавим та швидко закінчиться. Це правило «вміння підтримувати бесіду». Послухайте вірш Світлани Гарбуз, який дуже добре пояснить зміст цього правила

Світлана Гарбуз «Вмій підтримати розмову»

Киця Зайця привітала

І про справи запитала.

Той плечима лиш знизав

Та у відповідь мовчав.

Вмій підтримати розмову

Про погоду, дім, обнови.

Не соромся, не барись,

Спілкуватися навчись!

Знай: коли і що казати.

Маєш гідно виглядати!

Думку інших поважай,

Нудьгувати не давай!

(Ще більше цікавих віршів про етикет для дітей Ви можете знайти за посиланням

https://mala.storinka.org/%D0%B2%D1%96%D1%80%D1%88%D1%96-%D0%BF%D1%80%D0%BE-%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%82-%D0%B4%D0%BB%D1%8F-%D0%B4%D1%96%D1%82%D0%B5%D0%B9.html)

-Якщо вести розмову буде лише одна людина, чи зможемо ми назвати це приємною бесідою? Так, діти, мовчання та відсутність відповіді на запитання співрозмовника може навіть образити його. Та й наступного разу вона може не проявити бажання розмовляти з «мовчуном». Приємна розмова – це діло якнайменше двох людей, а як добре ділитися враженнями та розповідати щось цікаве в колі рідних чи друзів!

-Діти, адже гарна та приємна розмова може поліпшити настрій та дарувати спокій! Чи є в вашій родині вечірні розмови, де ви розповідаєте про свій минулий день та цікаві заняття? Якою повинна бути така розмова, як ви гадаєте?

Роздивіться картинку, яка називається «Приємний вечір». Чому її так назвали? Що підказує нам, що розмова дійсно приємна? Спробуйте придумати, про що можуть розмовляти члени родини?

-А тепер перевіримо вашу уважність!

Гра на уважність:

1. Яка пора року на картині?

2. Яка фігура стоїть на кубику?

3. Скільки чашок зображено на картинці?

4. Де собака?

5. Хто з дітей старший?

-Молодці! Я теж вважаю, що на картині зображена приємна розмова рідних людей в затишному будинку, а головне - їх розмові нічого не заважає. Як ви гадаєте, а що може завадити людям приємно спілкуватися між собою?

«Що заважає спілкуванню?»

Уважно розглянь предмети, що зображені на картинці, скажи, що з них заважає приємній розмові? Спробуй пояснити чому.

- Добре, діти, ми з вами з’ясували, що в розмові повинні брати участь всі співрозмовники, не відволікаючись на сторонні предмети. Але якщо хтось з людей, щоб привернути до себе увагу розповідає неправду чи нісенітницю - це добре? Звісно, інколи жарти та фантазії є доречними, але якщо такі слова є образливими, то це бути дуже неввічливо! Саме про таку історію йдеться в наступній казці.

-Прослухайте казку М. Носова «Бобик в гостях у Барбоса» та сформулюйте правила приємного спілкування та гостювання, про які йшлося в казці.

   Слухання аудіоказки

https://www.youtube.com/watch?v=Ak1PG9wXmi4

- Чи чемно Барбос поводив себе з другом? А те, що він розповідав про дідуся, було доречним та чемним?

-Молодці, діти, сьогодні ми з вами з’ясували деякі правила, що дозволять вам стати гарними співрозмовниками. А вдома ви можете вивчити той вірш (або його уривок), який ми слухали на початку заняття. Або перейти за посиланням та вибрати той, що вам сподобається!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Поради на день (17.05)

  "Гарний настрій завжди майте... " https://www.youtube.com/watch?v=cmrhSzIBVGo - Розкажи, коли… - З’єднай емоції: Фізкультхвили...